Sådan vælger du den rigtige haglpatron

Haglgeværet er et populært valg for mange jægere. Våbenet har bl.a. den fordel over for riflen, at der er indbygget en vis alsidighed i forhold til ammunitionsvalget.

Haglenes varierende størrelser gør, at der sikkert findes en patron til det bytte, som man har udset sig. Et hurtigt kig online på denne side kan give et billede af, hvor bredt udbuddet af patroner er i Danmark.

Nogle vigtige forhold at være opmærksom på

Der er imidlertid strenge regler på området. Naturen må nemlig ikke lide overlast. Dette drejer sig ikke kun om dyrenes tarv. Blyhagl blev eksempelvis totalt forbudt i Danmark i 90’erne pga. stoffets miljømæssige skadevirkninger. Her følger en række grundlæggende forhold at overveje omkring haglpatroner:

  • Patronlængde. Haglpatroner kommer i flere størrelser (ca. 65-90 mm), og den vigtigste tommelfingerregel er at sørge for, at patronlængden aldrig overstiger geværets kammerstørrelse. Ladningen er nemlig afmålt til at give skuddet sin fulde dækning efter dette – i værste fald kan der ske kammersprængning, hvis dette forhold ignoreres.

  • Haglmateriale. I dag er stål det mest udbredte haglmateriale, fordi det ikke forurener grundvandet ligesom bly. Imidlertid er materialet som bekendt meget hårdt og kan derfor gøre betydelig skade på skovens træer mv. Derfor er stålhagl ikke altid tilladt, der hvor man jager. Alternativt findes der såkaldte skovhagl i materialer såsom bismuth, tin og zink, som er langt blødere materialer end stål.

  • Haglstørrelse. Inden for haglverdenen afvejes ammunitionens størrelse ofte efter haglenes diameter. I Danmark anvendes størrelser fra 2 til 4 mm til jagt. De nummereres fra 1-9, hvor 9 er den mindste størrelse, og 1 er den største. Her er det vigtigt at tage i betragtning, at både den optimale sikkerhedsafstand, dræbekraft og skudafstand varierer alt efter haglstørrelsen.

Spørg om hjælp

Ovenstående er ment til at være et udgangspunkt og ikke en komplet udtømmende guide. Som supplement er det for det første en god idé at sætte sig ind i reglerne for sit lokale jagtområde. Den bedste informationskilde her er nok den lokale jægerbestand. Alternativt vil personalet i jagtbutikker med sikkerhed være behjælpelige med at finde det rette skyts.