Tøjindustrien & bæredygtighed

Tøjindustrien er en stor synder, når det drejer sig om CO2 udslip og bæredygtighed. Tøj er nemlig i de fleste tilfælde det modsatte af bæredygtighed, og det er særligt fordi, at selve produktionen er intensiv med hensyn til ressourcer og mængden af energi, der skal til for at producere et sæt tøj.

Tøjindustriens dilemma

Tøjindustrien er selvfølgelig godt klar over dette, men det er forbrugeren ikke nødvendigvis, hvilket altså gør, at producenterne i høj grad fortsætter i samme mønster. Forbrugeradfærd har nemlig meget at skulle have sagt, når det kommer til hvorvidt, at det er værd for en fabrik/virksomhed at ændre i deres produktion. Det er nemlig ikke kun en dyr affære, men i visse tilfælde kan det også vise sig at resultere i en lavere omsætning af forskellige årsager.

Men en ting er klart, og det er, at tøjindustrien bliver nød til at innovere i forhold til deres produktion, så man opnår en større bæredygtighed. Det er kort sagt i alles interesse, at vi får øjnene op for konsekvenserne ved ikke at shoppe bæredygtigt. Men shopping, det gør vi rigeligt af, og faktisk så shopper vi mere og mere. Men jordkloden har svært ved at følge med, idét at vores tøjforbrug stiger eksponentielt år for år. Og i en artikel fra GrønForskel, så spås det, at det forventes, at vores tøjforbrug vil stige med 63% fra 2015 til 2030. 

Høje krav til tøjindustrien

Dette stiller høje krav til tøjindustrien, når det gælder produktion, da fabrikanterne selvfølgelig skal kunne følge med for at tjene penge, men der er dertil et krav til, at produktionen i stigende grad bliver grønnere. Kan produktionen gøres mere bæredygtig, så kan vi generelt nå langt med målet om at minimere CO2 udslippet til et sådan niveau, at der kan findes og udvikles nye alternativer måder at producere på, som altså ikke er ligeså skadelige for vores planet. 

Som forbruger handler det om at finde et tøjmærke, der overholder de højeste standarder for planeten og medarbejderne i forhold til bæredygtighed, men samtidig producerer tøj, der er behageligt at have på. Bambus tøj er både godt ved huden, hypoallergisk og åndbart, men mest af alt, så er bambustøj bæredygtigt og økologisk. Skal man derfor have komfort i højklasse, samtidig med at man vælger det grønne valg? Så skal man gå med bambus tøj.